Aku saja buat entry ni sebab aku yakin mesti ramai yang tak sedar dan
tak tahu bahawa kita perlu atau boleh membasuh penutup rice cooker (ada
orang taip 'reskuker') bagi jenis rice cooker / periuk nasi seperti
gambar dibawah ini.
Kenapa perlu basuh?, sebab wap nasi yang kita masak/tanak pasti akan
"melekat". Bayangkan kalau setahun tak basuh, maksudnya beratus2 kali
wap tu berkitar semula. Jadi tu yg kadang2 kita macam terbau nasi basi
ke apa pada periuk nasi tersebut. hehe. Kalau pernah masak nasi lemak,
nasi ayam lagi lah.
Berdasarkan gambar di atas & bawah ni, pada bahagian Inner Lid
tersebut, kita boleh tanggalkan. Biasanya akan ada getah yang pegang
bahagian tengah lid tersebut. Bahagian yang boleh ditanggalkan ini lah
yang kita perlu bersih kan. Ada jenis yang senang nak ditanggalkan,
kalau yg susah atau macam ketat tu, rentap je kuat sikit (janji tak
tercampak periuk nasi). hehe
Semoga ia membantu, dan jika anda tak pernah basuh bahagian tersebut, boleh la basuh sekarang.
sumber : rafanisi
No comments:
Post a Comment